juuli 13, 2009

Külaskäik TTÜ päikesepaneelide laborisse




Reedesel (10.07) pärastlõunal käis suurem osa meie projekti seltskonnast TTÜ päikesepaneelide laboris. Peamine põhjus külaskäiguks oli vaadata, kuidas asjad reaalselt toimivad.

Uudistasime V-korpuse katusel paiknevaid paneele ja esitasime küsimusi. Katusel testitakse 3 liiki päikesepaneele: monokristallist, polükristallist ja amorfseid. Saadud andmeread peaksid aitama leida Eesti kliimasse sobivamaid päikesepaneele. Praegu toodetav energia suunatakse kontoriruumi kütmisele ja jahutamisele (kuna kuskile peab seda rakendama- termomeeter näitas ruumis sees igatahes üle 26 kraadi- seega võib öelda, et suvel on paneelid täies hoos). Katusel oli 4 raami, millest 2 olid tänaseks juba kaetud erinevate paneelidega ning ülejäänud kahele tulevad uued paneelid, mille abil toodetud elektrit kavatsetakse kasutada TTÜ siseselt (sammuke TTÜ oma mikrovõrgu suunas).

Külastuse ajal valgustati meid erinevate päikesepaneelide erinevustest (nt saime teada, et monokristallpaneelide tootlikkus langeb suvel vähem kui polükristallpaneelidel). Veel võrreldi ka Eesti ja Saksamaa olusid. Selgus, et suvel on päikesepaneelide tootlikkus Eestis suurem kui Saksamaal ja talvel jälle vastupidi, paneelide tootlikkus on suurem Saksamaal. Samuti uuriti erinevate kuude lõikes päikeselt saabuva energiakoguste, andmeridade ja automaatika(seadistuste) kohta.

Kokkuvõtteks võib öelda, et külaskäik läks asja ette- noored said jälle tiba targemaks! :)

1 kommentaar:

  1. Anonüümne21/7/09 14:43

    Kas mitte teistpidi ei ole, et suvel on tootlikkus parem Eestis ja talvel Saksamaal?

    VastaKustuta