november 24, 2009

Mõeldes kilbile


Meie udune pilt- kilp kahe sõbraga

Üle mitme nädala saime oma paneeliprojekti liikmetega füüsiliselt kokku ja pidasime koosolekut. Hea vaheldus meilindusele.

Vahepeal on on selgunud, et paneelide paigutamine vana raamatukogu ja tulevase tudengimaja katusele on sutsu raskendatud (muinsuskaitse tõttu), aga kõik on veel läbirääkimisel, nii et jääme lootma parimale.

Neljapäeval (19.11.2009) panime(Priit, Maarja, Rein, Mikk, Heigo) rõhku päikesepaneelide elektroonikale vajaliku kilbi ehitamisele. Üritasime Reinu toodud kilpi mahutada kahte akut, inverterit (vajalik 240 v saamsieks) ja akulaadijat(päikeseenegia salvestamiseks akudesse). Proovikiviks sai siis akude paigutamine kilpi (2 erinevat lahendust). Esimene võimalus: kaks akut üksteise peale (selleks vaja nende vahele väike riiul ehitada); teine võimalus: kilp külili ja akud kõrvuti.

Võib juba ettetõttavalt ära öelda, et jäime esimese variandi juurde, kuna teise variandi puhul oleks pidanud akude plastmassist ääri sutsu väiksemaks nüsima, et nad kõrvuti ära mahuks (ja ka siis)ei oleks saanud 100% kindel olla, et nad ikka mahuvad kõrvuti + boonuseks esimese variandi puhul toimivad tuulutusaugud ka õigesti.

Ega me kohe selle mõttega ei leppinud, et riiul vahele meisterdada. Proovisime ikka mõlemat moodi, et kindlad olla. Mõõtsime üht- ja teistpidi. Selgus, et tegu millimeetrite mänguga. Järelikult oli vaja teooriast praktikasse minna- pressisime siis akud kilpi kõikvõimalikes poosides. Kui panime akud külje peale seisma, siis hakkas hapet üsna suurel hulgal välja voolama... Reageerisime kiiresti ja pühkisime põranda paberist lappidega puhtaks. Samas hiljem selgus, et ei tegutetud piisavalt kiiresti ja targasti- järgmisel päeval lagunesid Priidul püksid jalast. Oi see võis lõbus olla! Saades vastava sisulise kirja, siis läksin kohe ka oma pükse vaatama. Ja oh ennäe imet- rohelised püksid olid põlvest punaseks tõmbunud (kilpi puhastades toetasin põlvega eelnevalt happest puhastatud põrandale). Tegijatel juhtub!

Mikk teadis kohe oma keemiku kogemusest kommenteerida, et sellistel juhtudel avaldubki mõju hiljem. Bakaõppe ajal oli laboris ikka juhtunud, et uued augud kitlis ilmnesid järgmisel tunnil.
Veel teadis ta öelda, et happele ruttu reageerides (ohtra veega pestes) jõuab mõju leeveneda. Ja hoiatuseks (+ teadmiseks) , kui peate aga tugevate leelistega kokku puutuma, siis nende mõju on oluliselt karmim. Eriti vältida silma sattumist, sest on väga suur pimedaks jäämise oht! Vot nii!

Peale kiirreageeringut avasime aku peal asetsevad kaaned ja keerasime kruvid pisut kõvemini kinni, kuid jätsime ruumi ka gaaside väljapääsuks. Loodame, et see kuidagi akude tööd ei mõjuta...

Võib järjekordselt järeldada, et see paneelide kokkupanek pole nalja asi!

Sellel nädal tahame kilbi valmis ehitada ja seadmed sisse paigutada (kinnitada). Kirjutamiseni!

5 kommentaari:

  1. Mil valmis saab,kas siis saate elektri omastkäest ehk tasuta vää?:)))
    Kas elektrit saab tasuta?
    elektritsaabtasuta.blogspot.com

    VastaKustuta
  2. Kallid noored,mul on teile üks palve.
    Palun tehke Eesti rahvusele üks väga tänuväärt tegu,pange kirja kui palju te kulutasite raha materjalide peale ja millal möödub tasuvusaeg neil päikesepaneelidel s.o. millal hakkab jooksma tasuta elekter...

    VastaKustuta
  3. Üks palve on veel:
    Palun korraldage kursused päikesepaneelide kokkupanemise alal,õpetage lihtrahvale kuis panna kokku päikesepaneele.Kursused võiksid olla tasuta
    või siis sümboolne tasu sest:
    TASUTA ELEKTER ANNAB SULLE VABADUSE...
    TASUTA ELEKTER VABASTAB SIND...
    TASUTA ELEKTER TÄIDAB LASTEGA KÕIK EESTIMAA KÜLAD...

    VastaKustuta
  4. On olemas kolm toredat asja mis toob inimesed tagasi küladesse ja täidab kõik külad lastega,ning annab kõigile tööd:
    1.TASUTA ELEKTER-taastuvenergia seadmetel peale tasuvusaja möödumist hakkab jooksma tasuta elekter.Majanduskomisjon andis rohelise tule tasuta elektrile s.o. iga mees võib asetada oma maja või ühistu maja katusele katuseharja elektrituuliku ja siis tasuvusaja möödudes hakkab jooksma tasuta elekter...
    Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele http://www.e24.ee/?id=200694
    Iga mees võib ise ehitada katuseharja elektrituuliku,materjalide kulu on köömes-vaata www.otherpower.com
    2.PEAAEGU TASUTA ELAMUD(TALUD)-talgute korras ehitatud majad päästavad meie inimesi pangaorjusest,vaata www.savikodu.pri.ee
    3.TASUTA JURIIDILINE ABI:http://innojairja.blogspot.com/2009/12/pakun-tasuta-juriidilist-abi.html
    http://innojairja.blogspot.com/2009/12/rootsi-pangad-liigkasuvotjad.html

    VastaKustuta
  5. Lõplik hind päikesepaneelide ehitamise ülespaneku ja muu kohta tuleb projekti lõpus. siis kui kõik kulutused on tehtud.

    Tänan küsimast,

    VastaKustuta