märts 09, 2010

TalveAkadeemia 2010

26. veebruar asusime Laulasmaa asemel hoopiski Viinistu poole teele- algas 8. TalveAkadeemia, mille teemaks oli „Läänemeri- vaga vesi, sügav põhi”.

Nagu ikka, toimusid esimesel päeval teemasse sissejuhatavad ettekanded + peale lõunat parimate tudengite teadustööde ettekanded. Kuna seekord kirjutasid tudengid peale keskkonnateemade ka tervise (nt „Võistlustantsu mõju lülisamba funktsionaalsele seisundile” ) ja filosoofilistel (nt „Pilk”) teemadel, sai igaüks lisaks keskkonnale ka hoopis midagi teisest vallast kahe kõrva vahele salvestada.

Minule isiklikult meeldis kõige enam grupitöö. Siinkohal räägin grupitööst nr 11 „Kalade lahkamise meistriklass”, mida viis läbi Aleksei Turovski. Kõigepealt uurisime kalasid luubiga, seejärel võtsime appi pintsetid ja tirisime nt uimedelt /soomustelt/ suu laest vajalikud parasiidid, keda vaatlesime juba mikroskoobi all. Lõpuks lõikasime kala lahti- vaatasime üle silmad (läätsed), maksa, sooled, põie, südame, neerud jne. Latika peale kulus ootamatult palju aega, kuna olime väga põhjalikud. Seetõttu vaatasime lestad üle sutsu kiiremini, räimed lausa täiskiirusel ja kahjuks kiludeni ei jõudnudki, kuna aeg sai enne otsa. Samas pole siin midagi imestada - kui asjaarmastaja ikka hakkab alguses kaladest rääkima, siis ta läheb märkamatult üle hüljestele või elevantidele, sest üks asi viib teiseni ning sellistel puhkudel kipub aega lihtsalt vajaka jääma. Aga eks ahmisime infot nii palju kui jaksasime! Ja ühte võib öelda- enne kui kodus kala tegema hakkame, siis vaatame neid hoopis teise (loe: teadlikuma) pilguga kui iial varem!

Ja kui kedagi meie grupitöö veel täpsemalt huvitab, siis Jako oli nõnda usin, et tegi mitu lehekülge märkmeid (seega teate, kelle poole pöörduda)! Teise päeva õhtul leidis aset ka mõttevahetus teemal „Milline on Läänemere tulevik?”. Diskussioon täitsa toimus, aga kahjuks käsitleti tulevikku õige pisut. Pigem oli läbiv teema NordStream ja sellega kaasnev, kus kõik pidid tõdema, et üksi ilma teiste riikide toetuseta on Eestil raske selle vastu miskit ette võtta (ja nagu Jüri-Oti jutust selgus, siis teiste riikide teadlased ei ole selle teema pealt väga koostööaltid).

Muidugi ei saa märkimata jätta, et söögikorrad olid väga maitsvad (kardan, et siiamaani on magu veel heast-paremast väljavenitatud)! Ja loomulikult õhtune tants - mina isiklikult sain mõlema suure varba alla korralikud villid-verevalumid... Tänaseni vaatan neid heldinult ja meenutan hea sõnaga TalveAkadeemiat(ja korraldajaid).

Pühapäeva hommikul kuulasime viimased ettekanded, täitsime tagasiside lehed, kallistasime ja vurasime rõõmsate südametega koju, teades, et kui mitte varem, siis juba aasta pärast näeme taas!

4 kommentaari:

  1. Küllap siis oli tore üritus aga te tudengid võiksite korraldada selliseid üritusi mida tehakse Aafrika elanikele.Asi on selles,et
    harimatud neegrid suudavad tagada endile elektri tasuta...
    http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/01%20POD/02%20ProjectOverviewDocument_inet.htm
    Sellest lingist noppisin välja järgnevad laused:
    Mali is considered to be one of the poorest nations in the world.

    Not only will the rural population be granted access to electricity, but they will also be granted the opportunity to gain technical knowledge.

    People: Give opportunities to the rural population of Mali by giving them access to electricity, technical training and technical work opportunities.

    The materials are almost all locally available and therefore the turbine, should it break down, is easy to repair.

    The wind turbine is made of very basic materials that are almost all available in Mali. However a few parts might need to come from outside Mali, like magnets.

    Cornelia Ehlers
    Current active in Cameroon setting up small-scale renewable energy projects.
    Among the projects, teaching how to make small wind turbines based on the
    same design (Hugh Piggott’s) is given.

    Hugh Piggott,

    Has been active in the field of constructing all sorts of small wind turbines for more than three decades [1]. The small wind turbine of Hugh’s design has a widely international accepted track record of being economical, robust and able to manufacture with relatively simple tools and materials. Hugh is open to give advice when needed and forms also point of contact for relations in Africa that are experienced with his wind turbine design.

    http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/06%20PI/PeopleInvolved.html
    Sellest lingist noppisin välja järgnevad laused:

    Its a mix between skilled and scholed and also unskilled persons that didn't have any future perspective before the training.

    unskilled persons that didn't have any future perspective before the training.

    unskilled persons that didn't have any future perspective before the training.

    unskilled persons that didn't have any future perspective before the training.

    Veel paar linki Aafrika riikidest kus harimatud neegrid dzunglis saavad elektrit tasuta:
    http://www.tcei.info/

    http://www.scoraigwind.com/african36/index.htm


    Kui juba harimatud neegrid suudavad tagada endile elektri tasuta siis küllap ka ajupestud Eestlased saavad sellega hakkama.Paraku on nii,et Eestlased on ajupestud ja neile peab puust ette tegema ja punaseks värvima ja siis nad ikka ei saa aru...
    Neegrid dzunglis on ses suhtes taibukamad.

    TASUTA ELEKTER VABASTAB SIND...
    TASUTA ELEKTER ANNAB SULLE VABADUSE...
    TÄNU TASUTA ELEKTRILE SAAB TÖÖD KÕIGILE...
    TÄNU TASUTA ELEKTRILE SAAB TÄIDETUD LASTEGA KÕIK EESTIMAA KÜLAD...
    http://www.scoraigwind.com/

    http://www.scoraigwind.com/

    http://www.scoraigwind.com/

    VastaKustuta
  2. Kas te noored võiksite kutsuda külla Hugh Piggoti ja tema abil korraldada väikesevõimsusega elektrituulikute ehitamise kursused?
    www.scoraigwind.com
    Küllap ka Lembit Merila on nõus korraldama kursusi väikesevõimsusega elektrituulikute ehitamise õpetamiseks.
    http://www.reporter.ee/2009/04/30/leiutaja-lembit-pani-oma-puugaasi-mosse-leekima/

    VastaKustuta
  3. Modern wind generator can be manufactured that is absolutely quiet in its operation.
    http://www.africanwindpower.com/installation.htm#2

    Ian reports that the AWP gives him twice the KWHrs that he gets from an older Whisper 80.

    I am most impressed with the turbine’s slow speed and quiet operation. It is refreshing to see that a modern wind generator can be manufactured that is absolutely quiet in its operation.

    some sites the cost of the new installation has been recovered 4 times over in one year!

    VastaKustuta
  4. Harimatud neegrid suudavad tagada endile elektri tasuta
    http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/01%20POD/02%20ProjectOverviewDocument_inet.htm


    The wind turbine is made of very basic materials that are almost all available in Mali. However a few parts might need to come from outside Mali, like magnets.
    http://www.wind-turbine-supplies.co.uk/magnets/magnets.htm

    http://www.scoraigwind.com/

    VastaKustuta